Hoe kunnen we je helpen?

Gaat er vanaf november echt een stroomtekort zijn?

Wij kunnen helaas niet voorspellen wat er deze winter gaat gebeuren. Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet voor elektriciteit, waarschuwt voor een stroomtekort van ongeveer 1.000 megawatt. Dat komt overeen met de productie van een grote kernreactor. De kans bestaat dus dat er vanaf november kortstondige stroomonderbrekingen zullen zijn. Of en de frequentie waarmee dat gebeurt, hangen sterk af van onder andere de weersomstandigheden.

 

Wat is de oorzaak van mogelijke energietekorten deze winter?

 

De kerncentrales van Doel en Tihange zijn onze belangrijkste leveranciers van elektriciteit. Vandaag zijn van de zeven kernreactoren waarover België beschikt, enkel die van Doel 3 in Vlaanderen en Tihange 1 in Wallonië operationeel. Door de geplande revisie van Tihange 1, tussen 13/10 en 17/11, zal ons land tijdelijk slechts over één reactor beschikken. Waarschijnlijk zal het verbruik op piekmomenten op koude dagen hoger liggen dan de beschikbare productiecapaciteit van die ene reactor, met een stroomtekort als gevolg.

 

Mijn_Essent_Stroomtekort_0.jpg

Kan ik zelf iets doen?

 

Het risico op een stroomtekort is het grootst op koude dagen tussen 18u en 20u. Op dat piekmoment komen we thuis, schakelen we de verwarming aan, maken we eten voor het gezin en dat terwijl het energieverbruik op de werkvloer ook nog hoog ligt. Extra verstandig omgaan met energie tijdens de vooravond levert al een grote bijdrage. Maak het gerust gezellig thuis, maar probeer apparaten met een groot elektriciteitsverbruik op dat moment te vermijden (wasmachine, droger, elektrische oven, vaatwasser, strijkijzer, stofzuiger …). Buiten de piekuren wordt meestal niet alle beschikbare capaciteit benut. Apparaten die veel energie verbruiken kun je dus best dan pas inschakelen.

 

 

 

Wat is het risico van een stroomtekort?

 

Op piekmomenten volstaat de beschikbare productiecapaciteit waarschijnlijk niet om aan onze verbruiksvraag te voldoen. Dat komt omdat bijna alle elektriciteit die we verbruiken op het moment zelf geproduceerd moet worden. Is de vraag te groot en wordt er niet voldoende geproduceerd, dan raakt het elektriciteitsnet uit balans. Als er op dat moment geen maatregelen worden genomen, kan de stroom uitvallen in heel België (algemene black-out).

 

Welke maatregelen kunnen er genomen worden als er een energietekort dreigt?

 

Elia (de beheerder van het hoogspanningsnet) beschikt over een minimale extra productiecapaciteit (de zogenaamde strategische reserve) die zij indien nodig kan inzetten. Het verbruik verminderen is ook een optie. Dat kan bijvoorbeeld door het uitschakelen van de verlichting op autosnelwegen. Een laatste maatregel is het gecontroleerd afschakelen van het elektriciteitsnet in bepaalde regio’s om zo het elektriciteitsnet in de rest van het land stabiel te houden. Dat is het zogenaamde afschakelplan. Zo’n afschakeling heeft als doel het evenwicht van het netwerk in stand te houden om een algemene black-out van de elektriciteitsbevoorrading van het land te vermijden. Het afschakelplan wordt opgesteld door Elia in samenwerking met de overheid.

 

Wat betekent het afschakelplan voor mij?

 

Via de website van de FOD Economie vind je informatie over de gevolgen van het afschakelplan voor jouw gemeente en zelfs jouw straat: https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/bevoorradingszekerheid/elektriciteitsschaarste/afschakelplan

 

Wat moet ik doen tijdens een stroomuitval?

 

Wanneer het gaat om een stroomuitval in het kader van het afschakelplan, dan zal de onderbreking niet langer dan een paar uur duren. Wat kan je verwachten?

 

  • Een mogelijkse uitval van het gsm-netwerk. We schatten in dat het netwerk een periode van 2 uur kan overbruggen, maar we kunnen daar geen formele uitspraak over doen. Internet en gewone telefonie vallen mogelijk ook weg.
  • Het uitvallen van het licht en je elektrische apparaten. Je ijskast en diepvriezer kunnen deze korte onderbrekingen overbruggen, het risico op voedselbederf is klein.
  • Koken op een gasvuur blijft waarschijnlijk mogelijk (al kan het ontstekingsmechanisme aangedreven zijn door elektriciteit).
  • Je verwarming op gas valt waarschijnlijk wel uit, omdat die elektrisch wordt aangestuurd.

 

Kan ik zelf voorzorgsmaatregelen nemen?

 

Enkele tips:

 

  • Zorg ervoor dat je een alternatief hebt voor een warme maaltijd.
  • Leg voor elk gezinslid een zaklamp op een makkelijk bereikbare plaats.
  • Haal voldoende batterijen in huis.
  • Leg een extra slaapzak of warm deken klaar in elke slaapkamer.
  • Zorg ervoor dat smartphones, tablets en laptops opgeladen zijn.
  • Heb je een garage met een elektrische poort? Dan parkeer je beter je auto buiten.

 

De stroom zal na de onderbreking vanzelf weer aanspringen. In je zekeringskast hoef je niets aan te passen.

 

Kan essent.be garanderen dat de stroom niet uitvalt?

 

Helaas kunnen we onze klanten geen garanties geven. Als er iets misloopt in de werking van het elektriciteitsnet, dan kunnen we jou daar jammer genoeg niet tegen beschermen. We kunnen je er ook niet voor vergoeden.

 

Maakt het iets uit als ik van energieleverancier verander?

 

Nee. We zitten met z’n allen op hetzelfde netwerk. Als de stroom uitvalt voor een bepaald deel van het land, dan gebeurt dat los van de energieleverancier waarbij je klant bent.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.

Kreeg je nog steeds geen antwoord op je vraag?

Neem gerust contact op met onze klantendienst. We helpen je graag verder.